Ahol énelkeltünk

   Ady Endre szülőháza
  – Ady Endre Emlékmúzeum

   A cikk forrása: www.partiumi-muzeumok.ro

   Az egykoron Érmindszentnek, ma Ady Endrének nevezett településen két épületet is emlékmúzeumként rendeztek be. Valamikor mindkettő az Ady család birtokában állott.
   Ady Endre szülőháza a kisebbik, nádfedeles, háromosztatú parasztház. Utcára néző homlokzatát a költőóriást ábrázoló féldombormű díszíti, míg bejárata mellett emléktábla figyelmeztet a hely különlegességére. A szülőház pontos építési időpontját nem ismerjük, valamikor a XIX. század második felében készülhetett, annyi azonban bizonyos, hogy Ady Endre édesanyja, Pásztor Mária örökölte, rajta keresztül jutott az Ady család birtokába. Ady Endre édesapja, Lőrinc bővítette az épületet, így nyerte el mai formáját. A szülőházban számos, eredetileg is a család birtokában lévő tárgyat tekinthetünk meg, amelyek mint néprajzi értékek is megragadják a figyelmünket. Rajtuk kívül az Ady magánéltéhez kötődő kordokumentumokon illetve fényképeken keresztül is bővíthetjük ismereteinket. A másik ingatlan később, 1907-ben épült fel, négy látogatható terme szintén számos, régen a család vagyonát képező, eredeti állapotban megőrzött tárgyat tár elénk. A két épület között húzódó udvaron még megtekinthető a család gémes kútja, illetve Ady Endre bronz mellszobra.
   A szülőház 1953-ban leégett, de restaurálták, visszaállítva eredeti állapotát, azonban ekkor még nem alakították át múzeummá. Az emlékmúzeum megnyitására – Popp Aurél festőművész közbenjárásának köszönhetően – 1957-ben került sor. Napjainkban az Ady Endre emlékmúzeum a Szatmár Megyei Múzeum fennhatósága alá tartozik.


   Egyéb források:   

   www.kolcsey.org
   Megújult Ady Endre szülőháza (Egyedi Film) – YouTube videó
   Ady Endre szülőháza - Érmindszent (Berekméri Dalma) – YouTube videó

Adyfalva (Románia), 2019. május 11.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: