Ahol énelkeltünk

   Kirándulás Győr környékén – A nyúli pincesor
   A cikk forrása: www.eloertekek.hu

   Győrtől néhány kilométerre, a Sokorói-dombság területén, a veszprémi főút mentén fekszik Nyúl község. Fölötte húzódik Európa egyik legnagyobb eső vájta homokkő szurdokvölgye, amely 650 méter hosszú képződmény, 40-60 méter széles, helyenként 20-30 méter mély.
   A nyúli Szurdik meredek fala nemcsak a partlakó madaraknak ad védett élőhelyet, hanem ún. likpincék kialakítására is csábította a régmúlt emberét. A vájatokban ideális hőmérsékleten érlelődnek a borok. Többszáz éves pincét is találhatunk közöttük. A Vaskapu utca nevezetessége a Sárkánylik elnevezésű pince, mely az elbeszélések szerint 500 éves lehet és ide gyűjtötték egykor a dézsma-tizedet.
   A Szurdik legmagasabb pontja 312 méter, lélegzetelállító kilátás nyílik innen a környező kisalföldi tájra.
   A régmúlt időkben emberek is rejtőztek a pincékben.
   Történelmi érdekesség, hogy az 1809. június 14-én, a közeli Kismegyernél zajlott csata után a franciák ide zártak 112 foglyul ejtett osztrák katonát. A kivégzéstől egy bátor helybeli nő mentette meg őket, aki értesítette a magyar hadvezetést. A sikeres diplomáciai tárgyalást követően, majd egyévnyi franciaországi hadifogság után jutottak haza Grazba a katonák.


   Egyéb források:   

   www.szallas.hu
   www.nlc.huA szl (Mentovics Éva verse)

          A dal videója:

          Képkockáink a videó helyszínéről: