Ahol énekeltünk

   Khuen-Héderváry-Viczay kastély
   A cikk forrása: www.hedervar.hu

   A Darnózselire vezető út mentén, évszázados fák alkotta parkban áll Hédervár legismertebb épülete, a háromszintes, három saroktoronnyal ékes, két szfinx által őrzött kastély. A kastély napjainkra maradt egységes barokk összképe a XVII. század derekán induló, több évtizedig tartó építkezés eredménye.
   Géza fejedelem idején jöttek be hazánkba a német származású Volfer és Héder testvérek. A krónikák szerint Géza fejedelem Héder lovagnak adományozta a Szigetközt. A Héderváry család őse építhette fel Héder várát, a környékbeli jobbágyfalvakat összefogó váruradalmuk központját a ma Zsidó-dombnak nevezett halmon.
   A 16. század elején Hédervári István egy akkoriban divatos reneszánsz várkastélyt emeltetett a rideg, lakásnak már kényelmetlenné váló, gótikus középkori vár közelében. Viczay Mihály és fia gyökeresen átalakították a várkastélyt, mely ezúttal barokk díszeket kapott. Újabb emeletet húztak az északi reneszánsz palotára, ide került a barokk díszlépcső, előterébe és a mellette lévő földszinti szobába lugasos, indás kifestés készült. A reneszánsz ablakokat elfalazták. Ugyanekkor került az új nyugati szárny végébe a két szintet átfogó, díszesen kifestett kápolna. 1906–1907-ben nagyobb munkálatok kezdődtek. Ekkor készült a reprezentatív nagyterem, a vadászterem, jó pár szalon, a park kővázái és a kis szigeten lévő kentaurszobor, s ekkor épült a neogótikus kerti ház.
   Szépen boltozott kapualjon jutunk be a négyszögletes aprócska belső udvarra, amely elgondolkodtató megállásra késztet. Évszázados platánfa áll a közepén. Lombkoronája az épület teteje fölé magasodik. A remekmívű kovácsoltvas lámpatartó, a szépen keretelt kosáríves kapu, a reneszánsz domborművek, a faragott címer látványa maradandó élmény.
   A világháború után – 1946 és 1983 között – iskolának és kollégiumnak használták az épületet, majd a Művészeti Alap alkotóháza lett. Az egykori grófi otthon ma egy magas kategóriájú és egyedi hangulatú szálláshely. A 2004-ben megnyílt szállodát úgy újították fel, hogy nincs két egyforma szobája. A 14 szobából és 4 lakosztályból álló kastélyszálloda korhű hangulatot áraszt. A boltíves borospince kiváló rendezvényhelyszín.
   A kastélyt körülvevő angolpark az angol Petri Bernard személyes irányítása mellett jött létre. A kastély előtt először franciakert létesült, majd fokozatosan átadta helyét annak a tájképi kertnek, melyet ma élvezhetünk. A XIX. század ízlésének megfelelően a gyűjteményes kertek kialakításakor készítették a sugárutakat, ekkor ültették a ma már óriás méretű platánokat és jegenyefákat is, illetve a kínai páfrányfát, az amerikai tulipánfát és a szivarfát.


   Egyéb források:   

   hu.wikipedia.org
   www.amultemlekei.hu
   www.kastelyok.com
   www.kozelestavol.hu

Hédervár, 2023. augusztus 18.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: