Ahol énekeltünk

   Radnóti Miklós emlékhely
  – a szobor Melocco Miklós és Kerényi József alkotása

   A cikk forrása: www.kormanyhivatal.hu

   Radnóti Miklóst 1944. november 9-én huszonegy sorstársával együtt lőtték agyon Abda határában, a Rábca folyó töltésénél. 1980. november 10-én, a Győrből kivezető régi bécsi országút végénél avatták fel Melocco Miklós egész alakos alkotását az „erőltetett menet” emlékére. Mint ismeretes, 2013 november közepén döntötte le egy autós, a szobor javíthatatlan károkat szenvedett, több darabba tört.
   A költő halálának 70. évfordulója alkalmából, 2014. november 7-én tartották az új szobor avató ünnepségét a Bécsi úti emlékhelyen.
   „A magyar költőtől elvárjuk, hogy jós legyen, látnok is legyen” – fogalmazott az ünnepségen Melocco Miklós Kossuth-díjas alkotó, példaként említve a saját halálát megjövendölő Petőfi Sándort, valamint Radnóti Miklós 1936-ban megjelent Járkálj csak, halálraítélt! című kötetét. Szólt arról is, amikor 1980-ban megalkotta a művet, a fiatalkori Radnótira gondolt, aki látnokként már akkor félt a szörnyű jövőtől. Az egy évvel korábbi eseményről a művész úgy fogalmazott: Radnóti még halála után is megmentett egy életet, hiszen az autós, aki fennakadt a régi szobron, valószínűleg az árokba borult volna. A művet a szobrász és dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester közösen leplezte le.
   A koszorúzást követően Radnótink címmel Mihályi Orsolya és Ungvári István színművészek, valamint a Hangraforgó együttes adott emlékműsort.


   Egyéb források:   

   Melocco Miklós szobrászművész munkássága
   www.nol.hu
   www.kozterkep.hu
   www.gyoriszalon.hu

Györ-Abda, 2023. július 31.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: