Ahol énelkeltünk

   Zsámbéki Zsöllyekert
   A cikk forrása: www.hirkapszula.hu

   Kertszínház nyílik Zsámbékon, a Romtemplom szomszédságában Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád birtokán, ahol a vásári bábjáték számos képviselőjével találkozhat majd a közönség.
   „Hatalmas mérföldkő színházunk életében, hogy tíz évnyi előkészület után létrehozhattuk saját zsámbéki szabadtéri játszóhelyünket a 800 éves, romjaiban is fenséges Zsámbéki Öregtemplom szomszédságában” – jelentették be honlapjukon a jó hírt.
   – Vándorszínházunkkal 2009 óta járjuk keresztül-kasul az országot. Szükségét éreztük annak, hogy legyen egy hely, ahol meg lehet találni előadásainkat. Kicsit az öregségünkre is gondoltunk, hiszen eljön majd az az idő, mikor nem tudunk naponta akár 600 kilométert utazni egy-egy előadás megtartásához – mesélte a Hírkapszula megkeresésére Fabók Mariann. Hozzátette: halvány álomként merült fel lassan tíz éve először a kertszínház gondolata. „Nem bánjuk, hogy a megvalósítás így elhúzódott, hiszen mindennek volt ideje a helyére kerülni. Az idő szorítása néha óriási kompromisszumokat kényszerít ki. Örülünk, hogy minden a saját igényszintünknek megfelelően készülhetett el.”
   Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád vándorszínházukkal 2009 óta járják az országot és a Kárpát- medence magyarlakta településeit. Előadásaik szinte minden esetben a magyar népmesék, népballadák és népénekek vagy klasszikus magyar irodalmunk forrásaiból táplálkoznak. Játékaikban megidézik a régi mesemondókat, a kobzos énekmondókat, illetve a szintén nagy hagyományú vásári bábjátékosokat. Hitvallásuk, hogy „e régmúltban gyökerező hagyatékok üzenete, tudása és humora a mai kor embere számára is megélhető, lélekemelő élménnyé válhat”.
   A Zsámbéki Zsöllyekert 2023 pünkösdjén, egy négy napos örömünnep keretében nyitja meg először kapuit a kedves Nagyérdemű előtt.


   Egyéb források:   

   www.fabokmancsi.hu
   www.facebook.com

Zsámbék, 2023. május 13.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: