Ahol énekeltünk

   Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely
   A cikk forrása: www.gyorikonyvtar.hu

   Sulyok Vince író, költő, műfordító és művelődéstörténész volt, aki 1932. július 7-én született Ménfőn. Az itt eltöltött gyermekkor világa és élményei meghatározó erővel hatottak egész életére, rányomva bélyegüket mind írásaira, mind gondolkodására. Első verseskötete 26 évesen jelent meg a Katolikus Szemle kiadásában, Rámdöntött világ címmel.
   Ménfőcsanakon és Győrben Sulyok Vince 70. ill. 75. születésnapja alkalmából is rendeztek köszöntőt és irodalmi esteket 2002-ben, és 2007-ben, amelyeken irodalmárok, győri közéleti emberek, barátai, rokonai, ismerősei tisztelegtek munkássága előtt. A Ménfőcsanaki Petőfi ÁMK és Sulyok Vince 2002-ben ajándékozási szerződést írtak alá, melyben megállapodtak, hogy „Sulyok Vince alkotói munkásságát képező könyv-és folyóirat gyűjteményét Ménfőcsanakon a kastély könyvtárának elkülönített részében helyezik el, egy később létesítendő emlékszoba céljából”. Az író halála után, ebből a közel ötezer darabból álló gyűjteményből valósulhatott meg Ménfőcsanak újabb irodalmi emlékhelye a Bezerédj-kastélyban, melyet Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely néven nyitottak meg 2011. június 3-án.
   A gyűjtemény a költő magyar és norvég nyelven kiadott munkái mellett az emigráns magyar irodalom sok fontos alkotását is magában foglalja.


   Egyéb források:   

   www.gyoriszalon.hu
   10 éves a Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely a Bezerédj-kastélyban – YouTube videó
   www.kultura.hu

Györ-Ménföcsanak, 2023. január 12.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: