Ahol énekeltünk

   A győri Kisfaludy Károly Könyvtár
   A cikk forrása: www.regigyor.hu

 Kozma Endre írása 
   1976. január 2-án Lombos Ferenc, a Megyei Tanács elnöke átadta a Baross (akkori nevén Lenin) út 4. szám alatti épületben a megyei könyvtárat.
   A megyei könyvtár erre az alkalomra egy vékonyka füzetet adott közre, és ebben röviden összefoglalta az intézmény történetét. 1896-ban kezdődik ez a történet, amikor az új győri Városháza három helyiségében könyvtárat rendeztek be. Néhány év telt el, amíg ténylegesen „közhasználatú” lett az intézmény. Aztán a következő évtizedekben vásárlás, adományok révén egyre nőtt az állomány, és lassan az olvasók száma is. 1952. december 21-én a Városi Könyvtár és a Körzeti Könyvtár összevonásából létrejött a Megyei Könyvtár, és a Rákóczi Ferenc u. 1. szám alá költözött. Alapításának 60. évében, 1956. június 3-án a könyvtár a Radó-szigeten levő KIOSZK épületébe költözött, és Kisfaludy Károly nevét vette fel. Az intézményt Szocialista Kultúráért érdeméremmel tüntették ki.
   A KIOSZK lebontása (1970) után a Bajcsy-Zsilinszky Endre út 36. szám alatti épületben fogadta az olvasókat. Innen költözött 1975 végén a Baross Gábor út 4. sz. alatt álló épületbe, mely eredetileg az 1871-ben alapított Győrmegyei és Városi Takarékpénztárnak adott otthont.
   1972-75-ig, 20 millió forintos költséggel alakították át az épületet könyvtárrá. Napjainkban ebben az épületben működik a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér Kisfaludy Károly Könyvtára.


   Egyéb forrás:   

   www.gyorikonyvtar.hu

Györ, 2023. január 11.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: