Ahol énekeltünk

   Kálvária és Koppány kápolnája
   A cikk forrása: www.kapolnak.hu

   Van egy nagyon szép kálvária kápolna a Bakonyban, amely egyes feltételezések szerint Koppány vezér egykori kápolnájának alapjaira épülhetett. Legalábbis Kállai Géza építész kutatásai erre engednek következtetni. A kápolna Bakonyszücs határában, a falu utolsó házaitól néhány méternyire található, közvetlenül a szántóföldek előtt. Gyönyörűen fel van újítva és az épület kialakítása annyira jellegzetes, hogy azt gondolnánk nincs még egy ilyen az országban. Pedig van. Található egy kísértetiesen hasonló épület Pápán, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Gyarmaton is. A bakonyszücsi kápolna azonban attól különleges, hogy egy Árpád-kori kápolna alapjaira épült fel 1874-ben.
   A szóban forgó honfoglalás kori épület romjait Kállai Géza építész tárta fel és tájolása, méretei, valamint szerkesztése alapján feltételezi, hogy a székesfehérvári Géza-féle kápolnával megegyező időben épülhetett. Ez idő tájt pedig Bakonyszücs környékének Koppány volt a birtokosa. Könnyen elképzelhető tehát, hogy Koppány vezér nem pogányként, hanem keresztény kápolnából indult István királyunk ellen.
   Mindenesetre az biztos, hogy ez az épület elpusztult, az 1874-es kápolnaépítésnek pedig már semmi köze nem volt Koppányhoz. Az ötlet Újlaki József plébánostól ered, aki az egykori Árpád korabeli kápolna helyén képzelt el egy új kápolnát, kálváriával. A költségeket az Esterházy-család állta. A kápolna felépült, bár nem a jelenleg ismert formájában.
   A napjainkban is ismerős kialakítás az 1930-as első nagyobb felújítás alkalmával készült, helyi lakosok adományaiból és kétkezi munkájukból. A középen levő torony két oldala mentén lépcső vezet fel a felső térbe. Itt találhatóak a keresztutat lezáró feszületek is egy fél kupola alá építve. A stációk az épület előtt kis park két oldalán helyezkednek el.
Utolsó nagyobb felújítása 2002-ben történt.


   Egyéb források:   

   www.bakonyszucs.hu
   www.smbketkereken.hu
   www.csendhegyek.blogspot.com

Bakonyszücs, 2023. május 1.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: