Ahol énelkeltünk

   A Széchenyi tér
   A cikk forrása: www.csodalatosmagyarorszag.hu

   Győr impozáns barokk főtere, a Széchenyi tér, a város épített örökségeinek sorát vonultatja fel, és a város életének központja is.
   Esterházy-palota (Király u. 17.): Az építtető monogramja, C(omes) G(abriel) E(sterházy) és aranyozott kovácsoltvas címere a kapu fölötti erkélyen látható. Jelenleg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelye, a Radnai-gyűjtemény helyszíne.
   Vastuskós ház (Széchenyi tér 4.): A hagyomány szerint nevét a sarokerkélye alatt álló egykori cégérről, a fatuskóról kapta, melybe a Győrben megforduló iparoslegények egy-egy szöget vertek.
   Az Apátúr-házat (Széchenyi tér 5.) 1741–1742-ben a pannonhalmi főapát építtette. A pompás barokk palota a helytörténeti kiállítás otthona.
   Régi városháza (mai levéltár, Rákóczi utca 1.): Föld alatti börtönében raboskodott a Jókai-regényből is ismert lőcsei fehér asszony. Kovácsoltvas erkélyéről 1848-ban Kossuth Lajos szólt toborzó beszédében a győri lakossághoz.
   Mária-oszlop: A tér közepén álló emlékművet Kollonits Lipót győri püspök emeltette 1686-ban, Buda töröktől való visszafoglalása emlékére.
   Bencés épületegyüttes: A Loyolai Szent Ignác bencés templomot, a rendház és a gimnázium épületét jezsuiták építették a XVII. században. A ma is eredeti funkciójában működő barokk díszítésű patikamúzeum egy győri találmányt, a gyomorvarrógépet rejti.
   Jedlik Ányos és Czuczor Gergely szobra: A bencés gimnázium egykori két kiváló tanára, a feltaláló, fizikus Jedlik és az irodalmár Czuczor unokatestvérek és jó barátok is voltak.


   Egyéb források:   

   www.hu.wikipedia.org
   www.hellogyor.huSzülföld (Gál Sándor verse)

          A dal videója:

          Képkockáink a videó helyszínéről: