Ahol énekeltünk

   Munkás Szent József és a gyermek Jézus képoszlop
   A cikk forrása: www.kozterkep.hu

 Keszthelyi Sándor írása 
   Győr keleti részére települtek a gyárak, ide épültek a munkások lakóházai. Máig Gyárváros a városrész neve. Még keletebbre parkok, ligetek, sportpályák, csarnokok, műjégpálya, vidámpark, állatkert, kertmozi, kemping, vendéglők a kikapcsolódást szolgálták és szolgálják ma is.
   Egyik ilyen hely a Kiskút-liget. A városból odavezető Kiskúti út és az Iparcsatorna mellett hosszan haladó Kiskút-liget útvonal jelzi, hogy milyen hatalmas terület volt ez valamikor. A Kiskút-ligeti Szűz Mária kápolnát viszont ma már csak kis füves terület veszi körül. Az már be van szorítva a régi Pesti út és az újabb 1-es főút (Mártírok útja) közé. A két út és az Iparcsatorna gátja is magasabban halad, így a kápolna alig látható.
   A Kiskút liget egyik hatalmas fájára 1928. május 24-én felhelyezett Mária kép a vallásos hívek zarándokhelye lett. 1938-ban kápolnafülkét készítettek a képnek. 1947-1948-ban épült fel a ma is látható kápolnaépület.
   Az épület mögött, a kápolnától északkeletre egy képoszlop áll. Három hasáb alkotja. A középsőn egy kőtáblára ezt vésték: SZENT JÓZSEF KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!
   Felül egy domborműves fémtábla van. Ezen egy felnőtt férfi és egy gyermek látható, mindkettőjük feje felett glória van. Nyilván ők Szent József és a kis Jézus. József munkásként élt, szakmája ács volt. Itt szerszámait: fűrészt, ácsszekercét, gyalut láthatunk. Egy fabakon valamilyen gerenda fekszik. Munka közben lehettek, de éppen szünetet tartanak és imádkoznak.
   A képoszlopot kovácsoltvas kerítés veszi körül. Annak déli oldalán a kiskapu tartóoszlopán az 1938-as évszám látható.
   „A kápolna mögött Szent József-képoszlop látható, kovácsoltvas kerítését Schima Bandi iparművész készítette.” – írja a Gyárváros Győrben: egy munkástelep története című könyv (a kötet szerzői Forgács János et al.; fotó Harsányi Attila, Andorka Zsolt, Orbán László; szerk. Orbánné Horváth Márta. [Győr,] 2007. Gyárvárosiak Baráti Köre Egyesület.) Talán a domborművet is Schima Bandi alkotta?
   Az evangéliumok Szent József foglalkozását munkásnak, famegmunkáló mesterembernek, konkrétan ácsnak említik. Fiatalon Jézus a nevelőapjával együtt dolgozott és megtanulta az ácsmesterséget.
   „Védőszentjüknek tekintik Szent Józsefet az ácsok, asztalosok, erdészek, famunkások, favágók, bognárok, koporsósok, kádárok, tímárok; jegyesek, ifjú házasok, családok, árvák, haldoklók.” – olvasható a Magyar Katolikus Lexikonban.

Györ, 2022. május 7.

          Képkockáink a videó helyszínéről:

          A dal videója: