Ahol énelkeltünk

   A Szentgyörgyi Horváth-kastélyegyüttes
   A cikk forrása: www.elherdaltorokseg.blog.hu

   A Répceszentgyörgyön található kastélyegyüttes 1905-45 között püspöki nyaralóként a szombathelyi püspökség tulajdonába került. 1955-1981 között a MÁV Nevelőintézet, majd 1981-től a Haladás Sportiskolája, illetve annak kollégiuma működött itt. A melléképületekből egy 8 tantermes iskolát alakítottak ki, amely 1993-ig a környék körzeti iskolájaként működött. Az egyház nem vette vissza az ingatlant, így végül magánkézbe került. Egy osztrák úriember azzal a céllal vásárolta meg, hogy szállóként hasznosítsa. A tervekből, ahogyan azt már megszokhattuk, végül semmi nem valósult meg, a kastély jelenleg eladó. Védett műemlék.
   A kastélyt Vas megye alispánja, I. Szentgyörgyi Horváth Zsigmond építtette a XVII. század végén kora barokk, majd utódai a XVIII. század végén átépíttették késő barokk stílusban, vélhetően Hefele Menyhért tervei szerint.
   A kastély leghíresebb tulajdonosa talán II. Szentgyörgyi Horváth Zsigmond volt, aki a kastély nagy átalakításán túl a balatonfüredi Horváth-házat és a híres budai Horváth-kertet létrehozta. A Szentgyörgyi Horváth család nevéhez fűződik a balatonfüredi Anna-bál is.
A kastélyt és a birtokot 1850 körül egy bécsi bankár vásárolta meg, majd, immár eklektikus stílusban átalakítva, 1905-45 között püspöki nyaralóként a szombathelyi püspökség tulajdonába került. Később nevelőotthon és iskola volt.
   A Szentgyörgyi Horváth-kastély védelem alatt álló parkját Horváth János telepítette 1810-ben. A Répce egykori árterében állnak nagyméretű fái: platánok, mamutfenyők, páfrányfenyők.
   A körülötte lévő egykori kisegítő épületeket lassan kezdi benőni a gaz. A kisegítő épületekbe belépve viszont mintha megállt volna az idő olyan 20 évvel ezelőtt: még a felakasztott vasutas egyenruháktól kezdve a bútorokon át sok minden érintetlen, nagyon fura látvány.
   2017-ig a kastély kertjében állt egy, a MÁV História Bizottság és a MÁV Zrt. tulajdonát képező 375-ös gőzmozdony, egy vasúti kocsival mögötte. Ez a mozdony úgynevezett mellékvonali típus volt, az 1910-es évektől 1959-ig gyártották, több eltérő alsorozatban.
A helyiek erős tiltakozása ellenére, a mozdonyt és a vasúti kocsit Budapestre szállították, felújításuk után a XI. kerületben, a Lokomotív park elé állították.


   Egyéb források:   

   www.vaskarika.hu
   www.documenta-pannonica.huálom (Kovács Árpád verse)

          A dal videója:

          Képkockáink a videó helyszínéről: