Kormos István-díj  2016   A megye legrangosabb kitüntetéseit ebben az évben is a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének ünnepi díszközgyűlésén adták át. Az eseményre 2016. augusztus 18-án, Győr egyik legszebb barokk épületében, az Esterházy-palotában került sor. A rangos elismeréseket Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke nyújtotta át az arra érdemeseknek.

   A Győr-Moson-Sopron megye művészetéért Kormos István-díjat az F. Sipos Bea és Faggyas László előadóművész-házaspár alkotta Hangraforgó Együttes nyerte el.

   Az ünnepségen elhangzott laudáció:
   „A hangraforgó zeng a fű között...", írta Radnóti Miklós Majális című versében. A költő ezzel a különös kifejezéssel illette az egykori lemezjátszót, a gramofont. Bár a szó nem vált közismertté, napjainkban mégis új értelmet kapott: az F. Sipos Bea és Faggyas László alkotta verséneklő együttes 2003 augusztusában fölvette a Hangraforgó nevet. Műsoraikban klasszikus és kortárs magyar költők versei mellett népdalokat, népénekeket és történelmi énekeket is megszólaltatnak. Számos fesztiválon bemutatkoztak, önálló koncerteken, rendhagyó irodalomórákon, ünnepi rendezvényeken - így számos alkalommal a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat által szervezett rendezvényeken is - képviselik az énekelt költészetet. Több önálló kiadvánnyal rendelkeznek, valamint számos hangzó anyag közreműködői. Fontosnak tartják a magyar történelem, a magyar költészet hagyományainak ápolását, versben és dalban való közvetítését minden korosztálynak.
A többéves zenei múltra, illetve a hallgatóság igényére építve tartják ingyenes klubrendezvényeiket. A Hangraforgó Klub állandó, rendszeres összejövetele, találkozási pontja az énekelt vers kedvelőinek Győrben. A Hangraforgó változatos programot kínál, minden hónapban más-más tematikájú előadással lépnek a közönség elé, s a klubba látogatók elsőként lehetnek részesei új dalaik bemutatásának is. A gyerekekre gondolva állandó klubot hívtak életre a Családsegítő Szolgálat Klubházában. Havi rendszerességgel találkozhatnak velük a kicsik és szüleik, akiknek népdalokból és megzenésített gyerekversekből állítottak össze egy-egy csokorra valót hangszerbemutatókkal egybekötve.
   Nevük nemcsak Győr-Moson-Sopron megyében, hanem országszerte ismerősen cseng az énekelt versek kedvelői között, kortól és nemtől függetlenül.”

   (A díj: díszoklevél, valamint Soltra Elemér Tamás éremművész alkotta kisplasztika.)

Galéria