Mások rólunk

   És a vers kiszabadul a fehér koporsóból   >>>

   KÖLTÉSZET ÉS ZENE – KÉPES GÉZA-VERSEK A HANGRAFORGÓ CD-JÉN

 Lehőcz Rudolf 
A dallam kiszabadítja abból a bizonyos Kiss Dénes-i fehér koporsóból a verset, s az új életre kel – mondta egyszer a győri Hangraforgó együttes zenéjét meghallgatva Nagy Gáspár költő. F. Sipos Bea és Faggyas László duója azóta is számos versnek adott új életet, legutóbb Képes Géza költeményeit dolgozták fel zenéjükkel. Ezt az anyagot tartalmazó CD-jüket a legutóbbi Győri Könyvszalonon mutatták be.

   A Képes Géza verseit megzenésítő CD az első hivatalos, önálló lemeze a Hangraforgónak. Ugyanakkor F. Sipos Beának 2000-ben már jelent meg önálló CD-je, „Szúnyoghegedű” címmel. Ezenkívül számos más lemezen közreműködik a duó.
   A Képes Géza verseit tartalmazó CD létrejötte mögött jelentős részben a mátészalkai önkormányzat áll. A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozó költő, műfordító, nyelvtudós, akárcsak F. Sipos Bea, e város szülötte.
   Az idén ünnepeljük Képes Géza születésének századik évfordulóját. Mátészalka nagyra becsüli a szülötteit. A különféle rendezvények mellett az Önkormányzat a gimnazistákat megajándékozta a költő egy-egy verseskötetével, az általános iskolásokat pedig egy-egy Képes Géza-verseket zenével megszólaltató Hangraforgó CD-vel – idézi e kötődéseit
F. Sipos Bea.
   Faggyas László elmondta, hogy a műsoraikat mindig igyekeznek aktuálissá tenni, így egy-egy költó születésének, halálának évfordulója rendszerint megfelelő támpont ehhez.
A Képes Géza összeállítás külön érdekessége, hogy az eredeti elképzelések szerint egy gyerekekhez szóló lemezt készített volna a Hangraforgó, mivel azonban a költő munkássága meglehetősen sokrétű, végül is úgy döntöttek, a versek összeállításával megpróbálnak minden korosztályhoz szólni a lemezen. Ezért is írták rá a CD-re: „kicsiknek és NAGYOKNAK”. A hanganyagon megszólaló versek között van '56-ról szóló, mint ahogy Képes Géza-műfordítás is.
   – Képes Géza költeményeiben főleg az fogott meg bennünket, hogy olyan gondolatokat hordoznak, amelyek számunkra szinte kínálkoztak a megéneklésre. Persze nem volt könnyű dolgunk, hiszen az ő versformái nem mindig adják magukat a dalszerzésre. Kevés a kötött versforma és a rím. De nagyon szép költői képeket használt, és költészetét a sokszínűség jellemzi – avat be a megzenésítés titkaiba Faggyas László.
   Persze más költők verseihez is gyakran fordul a Hangraforgó. F. Sipos Bea és Faggyas László azt mondja: ha további lemezeket szeretnének kiadni, annak a rendelkezésükre álló anyag nem lesz akadálya, órányi műsoruk van Radnótiból is.
   A duó tagjai egyfajta missziónak tekintik, amit csinálnak. Két okból is fontosnak tartják, hogy a költészetet segítsék eljuttatni a fiatalokhoz.
   Faggyas László szerint: „Az egyik ok, hogy tapasztalataink szerint leépül, sivárosodik a magyar nyelv, fogynak a mindennapokban használt szavaink. Mi az anyanyelvet verseikkel ápoló költőink alkotásait igyekszünk még inkább fogadhatóbb közeggé alakítaní zenénkkel. Hiszünk abban, hogy a zene közelebb viheti a költészetet a közönséghez, főleg a fiatalokhoz.”
   A másik ok – mint mondja –, hogy a fiatalok közül sokan gondolják azt, hogy a magyar költészet kimerül a régen élt, klasszikus költők verseiben. Ezért azt is feladatuknak tekintik, hogy a kortárs költőket is népszerűsítsék.
   „Nagy Gáspár mondta, amikor meghallotta a zenénket, hogy a dallam kiszabadítja a verset abból a bizonyos Kiss Dénes-i fehér koporsóból, s az új életre kel. 'Úgy írom papírra már a verset / mintha fehér koporsóba tenném' – hangzanak a költő sorai.”
   A Hangraforgó együttes két tagja két évvel ezelőtt létrehozta az „InternetVers Fesztivált”. Ennek keretében költők küldhetnek verseket, amelyeket a szervezők megjelentetnek egy honlapon. E forráshelyről azután muzsikusok adhatnak zenei formát a költészetnek. Az így született alkotásokat háromnapos fesztivál keretében mutatják be minden évben.
   „A három nap mindegyike egy-egy költő születésnapjára is épül. Az idén a májusban született költők közül Kányádi Sándor 80., Radnóti Miklós 100. és Nagy Gáspár 60. születési évfordulójáról emlékeztünk meg.
   A jövő évi fesztivál tulajdonképpen már elindult – most a versek beérkezésénél tartunk, és jövő májusban ér majd a finisébe. Ezúttal Csoóri Sándor 80., Reményik Sándor 120. és Faludy György születésének 100. évfordulóját ünnepeljük” – ismerteti F. Sipos Bea.
   De más terveik is vannak. Faggyas László szerint, mivel egyes dalaik a kétszemélyes megszólalásnál dúsabb hangszerelés lehetőségét is hordozzák, létrehoztak egy hat zenész alkotta rockformációt, amelynek a Kettőspont nevet adták. A csapat az első koncertjét november 14-én Győrben, a József Attila Művelődési Házban adja. A műsoron többek között Képes Géza, Radnóti Miklós, József Attila, Kányádi Sándor és Oláh András versei szerepelnek.
   A Hangraforgó pedig jelenleg egy Reményik Sándor verseit feldolgozó anyagon dolgozik. Mint tagjai mondják: számukra a vers hozza a dallamot, ahogy azt a Képes Géza-album is jól példázza.

A hangraforgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött,
de üldözők helyett a lányok
kerítik, mint tüzes virágok.
(Radnóti Miklós)


   (GYŐRI KÖZÉLET, III. évf., 42. sz., 19. oldal – 2009. október 24., szombat)   
Írások, cikkek

    1956 emlékezete – Nekünk nem szabad feledNI
       GYŐRI SZALON, 2017. október

    Költemény vagy dalszöveg – dalok és énekelt versek...
       MAGYAR ÉLET, 2017. szeptember

    Meghittebb kapcsolatban a verssel
       EVANGÉLIKUS ÉLET, 2017. május

    Talpalatnyi haza Sydney-ben
       KISALFÖLD, 2017. január

    Nekünk nem szabad feledNI
       GYŐRI SZALON, 2016. október

    Zenével a versek szolgálatában
       KISALFÖLD, 2016. szeptember

    A Hangraforgó
       GYŐRI SZALON, 2016. szeptember

    Magyar táj, magyar ecsettel
       GYŐRI SZALON, 2015. december

    Jó volna szólni szebben
       GYŐRI SZALON, 2015. november

    Magyar sors a sorsom
       GYŐRI SZALON, 2015. október

    Viadalhelyeken véressen, sebessen
       GYŐRI SZALON, 2015. június

    Oly korban éltem
       GYŐRI SZALON, 2015. május

    A hangraforgó zeng a fű között
       GYŐRI SZALON, 2015. április

    Most szép lenni katonának
       GYŐRI SZALON, 2015. március

    Te csak virág légy, drága csecsebecs...
       GYŐRI SZALON, 2015. február

    Hozzád kiáltunk, Uram!
       GYŐRI SZALON, 2015. január

    Oly korban éltem én
       GYŐRI SZALON, 2014. december

    Humor a költészetben, költészet a humorban
       GYŐRI SZALON, 2014. december

    A mindenséget vágyom versbe venni
       GYŐRI SZALON, 2014. november

    A hangvilla két ága
       IRODALMI MÉCSES, 2014. június

    Az énekelt versek (fél)napja
       KISALFÖLD, 2011. április

    Ötszáz évnyi magyar költészet verseivel tisztelegnek
       GYŐRI KÖZÉLET, 2011. március

    Az énekelt vers nagy erő
       KISALFÖLD, 2011. január

    És a vers kiszabadul a fehér koporsóból  
       GYŐRI KÖZÉLET, 2009. október

    Az ígéret betartatott
       MÉCSVILÁG, 2004. július