Mások rólunk

   Ötszáz évnyi magyar költészet verseivel tisztelegnek   >>>

   MARATONI HANGRAFORGÓ VERSKONCERT A ZICHY-PALOTÁBAN

 Lehőcz Rudolf 
Április 11-én, a magyar Költészet Napján – József Attila születésnapján – tizenkét órás maratoni verskoncertet ad a győri Hangraforgó. Helyszíne Győr, a Zichy-palota nagyterme. Az F. Sipos Bea és Faggyas László alkotta együttes tizenkét témakörbe sűrítette a zenés irodalmi programot, melyben a nyugatos költőktől kezdve a gyerekekhez szóló Weöres Sándor-verseken át a régmúlt, majd a kortárs költők énekelt versei is megszólalnak.

   A Hangraforgó együttes költészetnapi műsorában közel 200 énekelt vers hangzik el, és minden dal csak egy összeállításban szerepel. Az előadásokat mindössze pár perc átállási szünet választja majd el egymástól.
   Faggyas László, a Hangraforgó dalszerzője, énekese azt mondja: „Ez a különleges, rendhagyó zenés irodalmi esemény 12 tematikus műsort foglal magába. Óránkénti váltással különféle témájú irodalmi összeállítások szólalnak meg. Az előadássorozatban többféle irodalmi kort mutatunk be, más-más időkben alkotó költők, költőcsoportok verseit énekeljük meg. Az első órában, reggel kilenctől a nyugatos költők több nemzedékének versei hallhatók Adytól kezdve Babitson, Juhász Gyulán, Dsida Jenőn keresztül József Attiláig. Ezt követően külön előadásokat szentelünk a gyerekeknek, bízunk abban, hogy óvodás-, iskoláscsoportok is kíváncsiak lesznek többek között Weöres Sándor verseire, a nagyobbaknak pedig akár rendhagyó irodalomóraként is ajánlhatjuk programjainkat.”
   Az összeállításokban szerepel továbbá a régi korok dallamait megszólaltató rész „Pannónia is ontja a szép dalokat” címmel, melyben az énekelt versek mellett (pl. Janus Pannonius, Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc) históriás énekeket, népénekeket is hallhatnak az érdeklődők.
   „A műsor különlegessége, hogy a Szent István dicséretét zengő, vagy a Mátyás király halálát megéneklő emlékdalt korhű hangszereken tudjuk megszólaltatni, hiszen számos különleges hangszerünk van, például lant, koboz, vagy a török eredetű saz baglama” – fűzi hozzá F. Sipos Bea, a Hangraforgó hölgytagja.
   A maratoni verskoncert néhány műsorában vendégzenészek is közreműködnek, többek között a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, akik mint klasszikus vonósnégyes egészítik ki a Hangraforgót. De fellép a versrockot játszó Kettőspont együttes is, ezúttal akusztikus – unplugged – megszólalásban.
   A maratoni rendezvényen több mint húszféle hangszert láthatunk-hallhatunk a Hangraforgó két tagja kezében, a dalokban számos húros hangszer, valamint hegedű, furulyák és különféle ütőhangszerek szólalnak meg.
   A maratoni verskoncert ötletét elsőként Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár igazgatója karolta fel. A rendezvény támogatója a könyvtár mellett a győri önkormányzat, valamint a helyszínt biztosító Zichy-palota is.
   A költészetnapi rendezvényt egy versillusztrációs pályázat kiállításának megnyitója kíséri, melynek helyszíne a Városi Művészeti Múzeum főépületének aulája. A kiállítás témája a Hangraforgó-maratonon elhangzó költemények vizuális megjelenítése.
   Az egész napos koncert hátterét, egyfajta díszletét pedig Magyarország legnagyobb és legszebb időszaki babakiállítása adja a Zichy-palota termeiben, mely kiállítás anyaga számos hazai és külföldi művész, kézműves, amatőr babakészítő alkotásaiból áll össze.
   A részletes forgatókönyv megtekinthető a www.hangraforgo.hu weboldalon.


   (GYŐRI KÖZÉLET, V. évf., 11. sz., 17. oldal – 2011. március 19., szombat)   
Írások, cikkek

    1956 emlékezete – Nekünk nem szabad feledNI
       GYŐRI SZALON, 2017. október

    Költemény vagy dalszöveg – dalok és énekelt versek...
       MAGYAR ÉLET, 2017. szeptember

    Meghittebb kapcsolatban a verssel
       EVANGÉLIKUS ÉLET, 2017. május

    Talpalatnyi haza Sydney-ben
       KISALFÖLD, 2017. január

    Nekünk nem szabad feledNI
       GYŐRI SZALON, 2016. október

    Zenével a versek szolgálatában
       KISALFÖLD, 2016. szeptember

    A Hangraforgó
       GYŐRI SZALON, 2016. szeptember

    Magyar táj, magyar ecsettel
       GYŐRI SZALON, 2015. december

    Jó volna szólni szebben
       GYŐRI SZALON, 2015. november

    Magyar sors a sorsom
       GYŐRI SZALON, 2015. október

    Viadalhelyeken véressen, sebessen
       GYŐRI SZALON, 2015. június

    Oly korban éltem
       GYŐRI SZALON, 2015. május

    A hangraforgó zeng a fű között
       GYŐRI SZALON, 2015. április

    Most szép lenni katonának
       GYŐRI SZALON, 2015. március

    Te csak virág légy, drága csecsebecs...
       GYŐRI SZALON, 2015. február

    Hozzád kiáltunk, Uram!
       GYŐRI SZALON, 2015. január

    Oly korban éltem én
       GYŐRI SZALON, 2014. december

    Humor a költészetben, költészet a humorban
       GYŐRI SZALON, 2014. december

    A mindenséget vágyom versbe venni
       GYŐRI SZALON, 2014. november

    A hangvilla két ága
       IRODALMI MÉCSES, 2014. június

    Az énekelt versek (fél)napja
       KISALFÖLD, 2011. április

    Ötszáz évnyi magyar költészet verseivel...  
       GYŐRI KÖZÉLET, 2011. március

    Az énekelt vers nagy erő
       KISALFÖLD, 2011. január

    És a vers kiszabadul a fehér koporsóból
       GYŐRI KÖZÉLET, 2009. október

    Az ígéret betartatott
       MÉCSVILÁG, 2004. július